Afkortzaag voor al uw zaagklussen

De afkortzaag is een vernuftige machine vol met handige gadgets. Het is dan ook niet zo gek dat steeds meer klussers deze cirkelzaagmachine verkiezen boven een ordinaire handzaag. Daarnaast is het hebben van een afkortzaagmachine toch wel een hele verantwoordelijkheid. Dit is namelijk niet een cirkelzaag waarmee u hout recht door midden kan zagen. Nee, deze zaagmachine is bedoeld voor het afkorten van hout en andere materialen. Door een simpele neerwaartse beweging kunt u het zaagblad van de afkortzaag zo bedienen, dat het materiaal precies recht wordt afgezaagd (zonder al te veel splinters natuurlijk).

Radiaal afkortzaag voor meer comfort

Naast de normale afkortzaag, welke alleen de neerwaartse beweging kent, is er ook nog een radiaal afkortzaag. Deze afkortzaagmachine is eigenlijk een afkortzaag en radiaalzaag in èèn. Een radiaalzaag heeft namelijk als functie om materiaal ook horizontaal door te zagen. In dit geval haalt de klusser het cirkelzaagblad naar zich toe door middel van een rails. Deze rails is vervolgens weer bevestigd aan een lange ijzeren arm, welke in diverse hoeken kan worden geplaatst voor meer zaag comfort. Door een radiaal afkortzaag te kopen heeft u dus een zaagmachine met twee functies.

Wees productief kies voor een afkortzaag

Afkortzagen zijn net als de tafelcirkelzagen robuuste machines en bedoeld voor productie werk. Hierdoor krijgen deze cirkelzaagmachines vaak een vaste plek toegewezen en worden daarna niet meer verplaatst. Het zijn dan ook erg zware machines en daardoor niet tot weinig mobiel. Toch komen er steeds meer afkortzagen op de markt, welke niet standaard zijn uitgerust met een onderstel. Zonder een onderstel is de machine al een stuk lichter en dus makkelijk te verplaatsen. Daarnaast zijn er ook tafelcirkelzagen te verkrijgen met een set wielen.

Voordat u een afkortzaag gaat kopen is het verstandig om eerst de volgende vraag te beantwoorden: “Ga ik de afkortzaag vaker dan èèn keer gebruiken?”. Als u antwoordt hierop ja is, dan kan de aankoop u weleens wat gaan opleveren. In geval van een enkele klus (nee) is het huren van een afkortzaagmachine misschien een betere oplossing.