Je huis op verschillende manieren van isolatiemateriaal voorzien

Veel mensen staan er niet bij stil, maar de zomer is net zoals de winter een prima periode om je woning te isoleren. Isolatiemateriaal zorgt namelijk niet alleen voor een warm huis in de maanden waarin de temperatuur soms ver onder het vriespunt kunnen liggen, maar ook voor een heerlijk koel huis tijdens de warme zomermaanden. Op die manier heb je het hele jaar dus een comfortabel woonklimaat. Maar op welke manieren kun je je woning zoal isoleren?

Dakisolatie

Laten we bij het bovenste gedeelte van de woning beginnen, het dak. Wanneer je dak niet geïsoleerd is, dan is het zeer eenvoudig voor warmte om je woning te verlaten. Sterker nog, door dakisolatie aan te laten brengen je woning, kun je in sommige gevallen tot maar liefst dertig procent van het warmteverlies tegen gaan! Er zijn diverse mogelijkheden om je dak te isoleren. Enerzijds kun je isolatieplaten rechtstreeks tegen het dak aan de binnenkant van je woning aanbrengen en anderzijds kan er isolatiemateriaal direct onder de dakpannen worden aangebracht. Afhankelijk van de situatie en of je een schuin of plat dak hebt, kan een isolatiespecialist je adviseren over hoe jouw dak het beste geïsoleerd kan gaan worden.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is voor veel mensen een onbekende vorm van isolatie. Dat komt omdat de ruimte die bij deze manier van isoleren geïsoleerd wordt (de spouw) niet zichtbaar is. De spouw bevindt zich namelijk tussen de twee buitenmuren in. Met een speciale techniek zijn spouwmuur isolatie specialist in staat om gaatjes in de voegen van de muren te boren en via deze kleine gaatjes isolatiemateriaal  tussen de spouwmuren te blazen. Spouwmuurisolatie mag dan specialistisch werk zijn, toch is het zo dat de klus in veel gevallen al binnen een dag is afgerond en bovendien zul je er nauwelijks tot niets van zien. Het voornaamste probleem dat isolatie van de spouwmuren kan oplossen is schimmelgroei dat als gevolg van vochtige muren op de buitenmuren kan zijn gaan groeien.

Vloerisolatie

Wanneer je last van koude voeten hebt, dan is vloerisolatie een prima oplossing. Tegenwoordig is het zelfs zo dat je bij de lokale bouwmarkten prima isolatiemateriaal kunt kopen dat je bij het laminaat leggen direct onder de vloer plaatst. Vloerisolatie is daarmee een zeer eenvoudige, maar toch zeer rendabele isolatievorm.

Kruipruimte-isolatie

Niet ieder huis heeft een kruipruimte, maar met name de oudere woningen hebben vaak kruipruimtes die niet geïsoleerd zijn. Als gevolg hiervan, kan vocht vanuit de kruipruimte eenvoudig de woning binnentrekken waardoor er vochtoverlast kan ontstaan. Ook kou vanuit de ruimte onder de woning kan op dezelfde manier voor een koude vloer zorgen. Door kruipruimte-isolatie aan te laten brengen, ben je van deze ongemakken verlost. Ventilatie blijft na het uitvoeren van deze isolatieklus echter van zeer groot belang. Dat geldt overigens ook voor nieuwe woningen. Omdat de nieuwbouw huizen van tegenwoordig goed geïsoleerd zijn, is ventilatie vaak een punt dat over het hoofd wordt gezien. Zorg dus altijd voldoende ventilatie in je woning. Dat kun je doen door middel van bijvoorbeeld ventilatieroosters of ramen die je op de haken openzet, zodat er 24 uur per dag frisse lucht je woning kan binnendringen. Meer over een gezond binnenklimaat lees je in dit artikel.

Al met al kunnen we stellen dat er dus behoorlijk wat manieren zijn waarop je je woning kunt isoleren. Belangrijk is in ieder geval om te beseffen dat de isolatie van je woning niet zozeer een kostenpost is, maar je de uitgaven beter als een investering kunt zien die zich op de langere termijn zal terugverdienen. Tenslotte worden goed geïsoleerde huizen over het algemeen eenvoudiger verkocht. Dus met een goed geïsoleerde woning, maak je jouw woning ook aantrekkelijker voor een eventuele toekomstige verkoop.