Radiaal sloten en lockpick-guns

Radiaalsloten zijn een variant op standaard cilindersloten en worden over het algemeen als ‘veiliger’ beschouwd, d.w.z. beter beschermd tegen lockpicking en een lockpick gun. Je herkent radiaalsloten aan hun ronde sleutel-ingang. De radiaalsloten zijn anders dan standaard cilindersloten in zin dat de pinnen horizontaal geplaatst zijn en je vaak meerdere rondes nodig hebt voordat het slot geheel opent. Dit ontgrendelen van het slot kan dus wel een tijdje duren. Hoe pakken lockpickers dat aan?

Betere beveiliging

Bij het lockpicken van een radiaal slot heb je dus te maken met horizontaal geplaatste pinnen. De ronde sleutel heeft groeven die de pinnen zo positioneren dat het slot gedraaid kan worden (zie afbeelding). Maar zonder sleutel is dit dus een veel lastigere klus. Radiaal sloten vind je daarom over het algemeen ook op plaatsen die beter beveiligd moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan snoepmachines, gokautomaten, kleine kluizen en de sloten van radiaal slotsommige brommers en motoren. Ook worden ze regelmatig gebruikt in combinatie met een ander slot type. Een elektronisch slot bijvoorbeeld. Omdat uitboren van de stiften mogelijk is, plaatsen fabrikanten van radiaal sloten vaak kogeltjes of een stalen ring ter beveiliging van het slot.

Radiaal slot openen op de klassieke manier

Als lockpicker houd je natuurlijk van een uitdaging die creativiteit en handigheid vraagt. Dan ben je bij het radiaalslot aan het juiste adres. Deze sloten kunnen namelijk op de klassieke manier geopend worden met een tension wrench en één of meerdere lockpick tools. Daarbij ga je ongeveer hetzelfde te werk als bij een (stift)cilinderslot alleen heb je bij een radiaal slot vaak te maken met een grotere hoeveelheid pinnen.  Druk zetten op het slot met de tension wrench staat je toe het een heel klein beetje te draaien. Vervolgens kan je de pinnen omlaag duwen met een pick. Je merkt vanzelf wanneer je het punt bereikt dat je het slot 1/6 tot 1/8 kan draaien. Blijf wel druk zetten met de tension wrench. Op deze geduldige manier maak je op den duur het radiaalslot open.

Radiaal slot openen met een Southord tubular

Ervaren lockpickers zullen toevoegen dat het ook afhangt van de pinnen die je in het radiaalslot aantreft. Deze zijn soms zo gevormd dat lockpicking op de klassieke manier zeer moeilijk wordt. Mede om deze reden maken een aantal lockpickers gebruik van een tubular, zoals deze tubulars van Southord. Dit slimme apparaat is speciaal ontworpen voor radiaalsloten en helpt je deze sloten in korte tijd te openen. Omdat het aantal pinnen per radiaalslot kan verschillen zijn er ook verschillende tubulars verkrijgbaar.

Bron lockpickwinkel.nl