Images

In 3 stappen een goed alarmsysteem kiezen

Een goed alarmsysteem geeft je een veilig gevoel en werkt preventief tegen inbraak, diefstal en vandalisme. Maar hoe kies je een alarmsysteem dat het beste bij jouw situatie past? In dit artikel lees je waar je op moet letten.

Stap 1: verdiep je in de mogelijkheden

Maak een klein rondje op internet en je zult zien dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn als het gaat om je huis beveiligen met een alarmsysteem. Deze vele systemen verschillen meestal op drie punten van elkaar:

  • Manier van monitoren: waar staat je alarmsysteem precies mee in verbinding en hoe communiceren die twee systemen met elkaar? Werkt dat bijvoorbeeld via een telefoonlijn die gekoppeld is aan een alarmcentrale of stuurt bijvoorbeeld een camera beelden via Wi-Fi naar een externe server?
  • Installatie: de moeilijkheidsgraad van de installatie click this over here now. Afhankelijk van hoe uitgebreid het alarmsysteem is en hoe gebruiksvriendelijk de elementen in het systeem ontwikkeld zijn, is het wel of niet mogelijk om de installatie van het alarmsysteem zelf te doen. Kostentechnisch is het meestal interessanter om dit zelf te doen, omdat je anders ook installatiekosten moet betalen.
  • Domotica: de mate waarin je alarmsysteem gekoppeld is aan andere elementen in huis (bijvoorbeeld koppeling aan de verlichting en thermostaat). Ook kun je hiermee bijvoorbeeld live activiteiten in/voor je huis volgen.

 

Stap 2: bepaal je wensen

Als je de mogelijkheden hebt gezien, dan is het goed om je wensen op een rijtje te zetten. Waar moet je alarmsysteem écht aan voldoen? Wat mag het maximaal kosten? Heb je zelf zin om je over de installatie te ontfermen of zie je het niet zitten en besteed je dit liever uit?

 

Let bij het bepalen van je budget overigens ook op:

  • Eventuele installatiekosten die er vanuit een bedrijf bijkomen
  • Extra kosten voor het zelf aanleggen van de installatie (bedrading, tape, et cetera)
  • Contractkosten bij de monitoringpartij

 

Camera of niet?

Een van de ‘elementen’ in het opbouwen van een alarmsysteem voor je woning is het aanschaffen van een (IP-)camera. Handig om inbrekers op beeld vast te leggen, maar ook voor een heleboel andere dingen geschikt. Je kunt bijvoorbeeld vanaf de bank zien wie er voor de deur staat of, als je buiten huis bent, zien of de oppas nog aanwezig is of hoe laat je kinderen ‘s middags thuiskomen.

 

Voordelen van koppeling met mobiel

Nieuwere alarmsystemen kun je vaak koppelen met je smartphone. Op die manier kun je op afstand zelf het systeem beheren (in- of uitschakelen), maar ontvang je bijvoorbeeld ook notificaties als je systeem iets registreert. Uitgebreidere systemen met domotica-koppeling geven je ook de mogelijkheid om vanaf je smartphone de verlichting en verwarming in huis te beheren, waardoor je ook nog op je energiekosten bespaart.

Stap 3: bepaal je situatie

Afhankelijk van je woonsituatie passen sommige systemen beter en minder goed bij je. Woon je bijvoorbeeld in een huurhuis, dan zal de voorkeur eerder uitgaan naar draadloze alarmsystemen dan naar installaties waar bekabeling voor moet worden aangelegd.

Ook eventuele verhuisplannen kunnen ervoor zorgen dat je bepaalde alarmsystemen beter niet kiest. Verwacht je binnen een jaar of 3 ergens anders te wonen, dan ben je gebaat bij een flexibele oplossing en dus een alarmsysteem dat je makkelijk mee kunt nemen naar je nieuwe woning. Ook wil je dat jij zelf eigenaar bent van het alarmsysteem en niet een bedrijf, want dat maakt het meenemen naar Basketball een nieuwe woning wellicht lastiger en kostbaarder.