Kraanmachines: van bouwhulpen tot reddingswerkers

De oude Grieken en de Romeinen gebruikten al kranen om zware materialen te verplaatsen. Tegenwoordig worden kraanmachines in essentie nog steeds voor hetzelfde doel gebruikt, maar zijn de kranen verder ontwikkeld waardoor zij ook in andere, complexere contexten ingezet kunnen worden. Als gevolg, worden kranen nu benut voor werk uiteenlopend van reddingsoperaties tot de fabricatie van zwaar gereedschap. Een voorbeeld van een uitstekende kraanmachine is de Liebherr a900zw. Hieronder besteden we meer aandacht aan in welke industriƫen een kraanmachine wordt gebruikt.

Kraanmachines in de bouw

De meeste mensen kennen kraanmachines als de grote metalen constructies die worden gebruikt voor de bouw van hoge appartementencomplexen of grote kantoorpanden. De kranen worden dan ingezet om zware materialen van de grond naar de in aanbouw zijnde verdiepingen te verplaatsen. Dit type kraan wordt doorgaans bediend vanuit een cabine aan de top van de kraan, maar sommige kraanmachines die in de bouw gebruikt worden zijn ook op afstand bedienbaar.

Kraanmachines in de transportindustrie

 

In verschillende industrieƫn worden kraanmachines volop gebruikt. In de transportindustrie bijvoorbeeld worden kranen gebruikt bij het laden en lossen van zware ladingen. Zo kan je op havens maar ook op laadplekken voor vrachtwagens vaak uiteenlopende soorten kraanmachines aan het werk zien. Ook in de scheepvaart worden kranen vaak ingezet voor bijvoorbeeld werkzaamheden zoals het verplaatsen van gereedschap van land naar schip. Veel grote schepen hebben ook een eigen kraan aan boord waarmee materialen op het schip van de ene plek naar de andere verplaatst kunnen worden.

Ook binnen het spoorwerk wordt gebruik gemaakt van kraanwerk. Zo wordt een krol (andere benaming voor een spoorkraan) vaak ingezet om het werk aan het spoor aan te pakken.

Kraanmachines in de maakindustrie

In de maakindustrie worden kranen vooral gebruikt voor de productie en verwerking van staal en andere zware materialen. Kranen worden hier niet alleen gebruikt voor het verplaatsen van (bewerkt) staal, maar ook bijvoorbeeld voor het transporteren van onderhoudswerknemers naar moeilijk bereikbare, hoge plekken. Soms worden hiervoor standaardtype kraanmachines ingezet, maar vaak gebruiken bedrijven uit de maakindustrie ook op maat gemaakte kranen die naadloos aansluiten bij hun specifieke werkzaamheden.

Kraanmachines als reddingwerkers

Kranen worden ook gebruikt bij reddingsoperaties. Meestal gaat het hier om situaties waarbij een gebouw is ingestort en puin geruimd moet worden. Er zijn echter ook kleine, flexibele en eenvoudig verplaatsbare kranen die eveneens bij ingewikkeldere reddingsoperaties kunnen worden gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ernstige auto-ongelukken waarbij mensen vastzitten in hun auto. Tegenwoordig bestaan ook voor.